Kontraster!

Det är en konstig vår, den som pågår nu. Eller konstig kanske inte är rätt uttryck. Annorlunda!

Det låter sannare: lite udda är den, våren 17. Vädermässigt väldigt udda, på gränsen till konstig.

För lite drygt en vecka sedan, närmare bestämt förra onsdagen, tillbringade jag en kväll på och invid Heleneholms IP i Malmö. Det är lite av en tradition – 800 m löpning på bana i härlig ljus hoppingivande vårkväll tillsammans med de sköna veterankillarna och tillika tjejerna . Lek och blodigt allvar, drömmar och framtid. Gemenskap framför allt. Vilka sköna lirare! Jag kan inte släppa kontakten, det tillhör mitt liv att få vara en del av dessa tillställningar. Även om jag nu för tillfället själv är lite av banan. Så att säga.

Hursomhelst! Gemenskap, bullfika, drömmar, hopp och framtid och allt det där var definitivt på plats även denna majkväll…..men vädret…..nej, där sket det sig ordentligt. Snålblåst, några få grader plus och regnstänk. Motvind på upploppet. Tjocka vinterjackan på igen, ute ur klädkammaren efter att ha hängts undan för vilken gång i ordningen minns jag inte.

Och igår, bara veckan senare, på S:t Hans backar. Linne och shorts, tappra löpare slet i uppförsluten i hettan, Sankt Hans Extreme. Världens jobbigaste soptippslopp, speciellt i högsommarvärme.

(Jag var där, det är en del av mitt liv. Jag varken vill, eller kan, välja bort den. Det gör mig lycklig och verklig. Jag finns.)

Inte konstigt att det blir lite förvirrat i tallkottskörteln!

Så är det ju det här andra som inte är som det brukar, som är annorlunda. Jag har pausat som bekant. Veckorna går i paustillstånd, dagarna förflyter allt sävligare. Det är först nu jag förstår vilket galet vansinnestempo jag hållit tidigare. En fartdåre som borde ha bötfällts och blivit av med körkortet för länge sedan! Alla sysslor har jag utfört i mördande fart och utan mellanrum, vilotid och eftertanke, stressad stressad stressad. Men jag har ju inte ens begripit att det var fel, skadligt faktiskt, utan jag har till och med känt mig duktig som kunnat bocka av så många aktiviteter och måsten på kort tid.

Se här vad jag kan! Kolla min fixatlista! Effektivt, va?

Duktighetskänslan har gett mig en viss tillfredsställelse, men inte sysslan i sig. Jag har inte njutit av NÅGONTING jag gjort, bara varit nöjd när det är över. Lite stolt, mycket lustlös, väldigt tom. Vad är det för liv?

Det är inget liv.

Men det är först nu jag börjar förstå det.

Det är så väldigt annorlunda. Saker kommer tillbaka till mig. Saker jag tappat, fast jag inte vetat om att jag förlorat dem. Mina sinnens funktion, till exempel.  Jag känner plötsligt rapsen dofta, stort, tungt och sött. Spirean, balsampopplarna, till och med värmen har en doft, märker jag.

(Och vår bruna kompostpåse har också en doft minsann! Det har jag kanske inte saknat så värst mycket.)

Det är magiskt! Chockartat! Vad har hänt i år, är det en ny sorts raps, något i atmosfären? Nej, troligen doftade rapsen lika sött och mycket förra året, och året dessförinnan, men det nådde inte in i mitt medvetande. Gled undan.

Färgerna, detaljerna. De är djupare. Tydligare, fylligare. Grådiset börjar ge sig, plattheten, det tvådimensionella. Visst var rapsen lika lysande gul förr om åren, men då bländade den mig, på ett skarpt obehagligt sätt.

Detta låter väl helt tossigt eller?

Det är inte tossigt! Jag vet inte hur jag ska förklara fenomenet, kanske kan bara den som själv upplevt kan förstå, på riktigt. Det är verkligen häftigt!

Och vet ni! Mat har smak, smakar gott! Och att bli mätt…..är en härlig känsla. Hade glömt det. Också.

Det är kontrasten som förstärker upplevelsen. Vad vore våren om inte mörka vintern fanns där i en tung evighet innan?

DSC_1937

Har min värld krympt nu när jag pausat? Blivit trång och inskränkt? Nej, tvärtom, tycker jag. Den har vidgats. Jag känner mig så oerhört mycket mer delaktig. I nästa blogg ska jag försöka beskriva varför. Och hur. Då blir det nog lite svårbegripligt igen!

(Bilden nedan visar mitt citrus/avocadoprojekt som fått flytta ut på balkongen. Där händer det också stora grejer…..)

DSC_1945

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s